FELHÍVÁS szakértők számára

Eseménynaptár

Monday, July 1

M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Az Ökotárs Alapítvány, az Autonómia Alapítvánnyal, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal (DemNet) és a Kárpátok Alapítvány-Magyarországgal együttműködve, a Svájci-Magyar Együttműködési Program Civil és Ösztöndíj Alapjának Támogatásközvetítő Szervezeteként felhívást tesz közzé szakértők számára a pályázatok értékelői listájára való bejelentkezésre.

A kibővült Európai Unió gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeinek csökkentésére, Svájc pénzbeli hozzájárulást nyújt azoknak az országoknak, amelyek 2004. május 1-én csatlakoztak az Unióhoz. A program keretében Svájc összesen 130,7 millió svájci frankkal (kb. 31 milliárd Ft) támogatja Magyarországot. Az együttműködési program a prioritási területei közé tartozik a környezetvédelmi és szociális területen működő civil szervezetek tevékenységének valamint a marginalizált helyzetű gyerekek továbbtanulásának támogatása.

A Civil Alap szociális és környezetvédelmi területen Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiókban (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar vagy Jász-Nagykun-Szolnok megyében) tevékenykedő civil szervezeteknek nyújt pályázati támogatást. Az Ösztöndíj Alap olyan projektek lebonyolítását támogatja az egész országban, amelyek marginalizált helyzetű diákokat segítenek középfokú tanulmányaik elkezdésében vagy folytatásában, abból a célból, hogy sikeresen befejezhessék tanulmányaikat. A Civil Alap három alkalommal (2012 második félév, 2013 első és második félév), az Ösztöndíj Alap pedig várhatóan csak egy alkalommal (2012 második félév) kerül meghirdetésre.

Jelen felhívás útján szakértőket keresünk a Civil és Ösztöndíj Alapba beérkező pályázatok szakmai előértékelésére. Ezt, a pályázatok szakmai és pénzügyi minőségének vizsgálatát külső, független értékelők végzik, akik a pályázatokat pontozzák, valamint részletes írásbeli értékelést készítenek a közzétett értékelési szempontok alapján. Az értékelők a Támogatásközvetítő Szervezet által tartott felkészítésen való részvétel után munkájukat a program elektronikus felületének használatával végzik. A végső támogatási döntést a pontszámokból adód sorrend és javaslat figyelembevételével a Kisprojekt Elfogadó Bizottságok hozzák meg. Az értékelők nem tagjai e bizottságoknak, de közreműködőként részt kell vegyenek azok (várhatóan budapesti helyszínen tartott) ülésein, szükség esetén elővezetik értékelési eredményeiket és válaszolnak a bizottságok értékeléssel kapcsolatos kérdéseire.

A jelentkezőknek az alábbi feltételeknek kell megfelelniük (elbírálási szempontok):

  1. A Civil és Ösztöndíj Alap támogatási területeinek megfelelő szakirányú felsőfokú végzettség.
  2. A magyar non-profit szektor megfelelő szegmensének széleskörű ismerete (környezetvédelmi, szociális, nevelési), civil szervezetekkel vagy ösztöndíjjal kapcsolatos személyes, közvetlen tapasztalat (minimum 5 év).
  3. A célterületen fennálló helyzet és problémák bizonyított ismerete és megértése.
  4. Projektértékelési tapasztalat – részvétel legalább egy, a Civil Pályázati és Ösztöndíj Alap szempontjából releváns támogatási programban, melyben minimum 50 pályázatot értékelt.
  5. Összeférhetetlenség kizárása.
  6. Elkötelezettség a megfelelő téma illetve a civil szervezetek felé, személyes integritás, hitelesség.

A fenti szempontoknak megfelelő jelentkezők a Támogatásközvetítő Szervezet értékelői listájára kerülhetnek, közülük választja ki és kéri fel a Támogatásközvetítő Szervezet az értékelőket. Tekintettel a három támogatási területre és a pályázatok várható számára, legalább 9 (3 fő területenként) értékelőre lesz szükség. Az értékelőkkel a Támogatásközvetítő Szervezet köt szerződést, munkájukért tiszteletdíjban részesülnek.

A Svájci–Magyar Együttműködési Program Civil és Ösztöndíj Alapjáról bővebb információ a www.svajcivil.hu weboldalon 2012. szeptember 14-én közzétett pályázati felhívásban és útmutatóban olvasható. Az értékelői listára jelentkezni 2012. október 31-ig folyamatosan, a Támogatásközvetítő Szervezethez beküldött magyar nyelvű rövid szándéknyilatkozattal és a fenti szakmai tapasztalatokat, referenciákat bemutató önéletrajzzal lehet. A jelentkezéseket a kelemen.varga@okotars.hu email címre kérjük elküldeni. A felhívással kapcsolatos kérdésükkel az Ökotárs Alapítványhoz fordulhatnak az (1) 411-3505-ös telefonszámon vagy a kelemen.varga@okotars.hu címre küldött levélben.

 

Móra Veronika, programigazgató