Zempléni Gombász Egyesület

SMCA-2012-0266-Z

A Zempléni Gombász Egyesület törekvései az emberekért és a természetért

Témakör: 
Környezeti kihívásokra adott válaszok
A pályázó szervezet hivatalos neve: 
Zempléni Gombász Egyesület
Levelezési (értesítési) cím: 
3950 Sárospatak, Dózsa Gy. u. 30/a
Telefonszáma(i): 
06/20/245-8426
A projekt végrehajtásáért felelős személy neve: 
Kőszeginé Tóth Judit
E-mail elérhetősége: 
Telefon elérhetősége: 
06/20/245-8426
A projekt tervezett kezdése: 
2013. március 1., péntek
A projekt tervezett befejezése: 
2014. november 30., vasárnap
Összeg: 
2 380 500 HUF
Összegzés: 

A projekt céljai: a Zemplénben élők minél nagyobb létszámban vegyenek részt rendezvényeinken, ahol avatott szakemberektől kaphatnak információkat mai természetvédelmi feladatokról, problémákról, közös megoldásra, környezettudatos gondolkodásra, magatartásra ösztönözve minél szélesebb rétegeket. Feladatunknak, kötelességünknek tekintjük a megfelelő ismeretek közvetítésével a természeti értékeink bemutatását és megőrzését, a gombamérgezések visszaszorítását, a gombák, kiemelten a védett gombák megismertetését, a kulturált gombázás gyakorlatának tudatosítását. Fel kell hívnunk az itt élők, a „megélhetési gombázók” figyelmét erdőink, a gombák élőhelyeinek védelmére, a gombák szakszerű és mértékletes gyűjtésére, veszélyeire.
Célcsoportok: általános- és középiskolás tanulók, pedagógusaik; természetjáró, gombagyűjtő lakosság.
Fontosabb tevékenységek: előadások, előadássorozatok, ismeretterjesztő- gombagyűjtő túrák, fotó- és gombakiállítások, gombanapok, fesztiválok, ismeretterjesztő rövidfilmek, szóróanyagok és játékos feladatlapok összeállítása.
Bevont személyek: az Egyesület pedagógus, biológus, gombaszakellenőr, riporter, operatőr, természetőr, erdész tagjai, partnerként a svájci Pilzverein Toggenburg egyesület tagjai.
Együttműködők: a térségben dolgozó természetvédő szervezetek, iskolák, önkormányzatok, Aggteleki Nemzeti Park, Zemplén Televízió. A projekt eredménye: várhatóan a szemléletmód megváltozásában jelentkezik a felnövekvő új generációban, a felnőttekben.