Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány

SMCA-2013-0796-Z

Úton a fenntartható életmód felé

Témakör: 
Környezeti kihívásokra adott válaszok
A pályázó szervezet hivatalos neve: 
Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
Levelezési (értesítési) cím: 
3525 Miskolc, Kossuth L. u. 13
Telefonszáma(i): 
0646/505768
A projekt végrehajtásáért felelős személy neve: 
Vigh Andrea
E-mail elérhetősége: 
Telefon elérhetősége: 
06204076875
A projekt tervezett kezdése: 
2014. április 1., kedd
A projekt tervezett befejezése: 
2015. február 28., szombat
Összeg: 
10 717 000 HUF
Összegzés: 

A projekt hozzájárul a fenntartható életmód szemléletének és gyakorlati ismereteinek elterjedéséhez, ezáltal az emberek hatékonyabban használják fel a környezet erőforrásait, így csökken a környezet terhelése, és javul az állapota. A környezeti célokhoz kapcsolódó szociális cél, hogy a szegény vidéki népesség olyan ismeretekhez jusson, amelyekkel pénz hiányában is javíthatja életminőségét.A közmunkaprogramok zöldítése is cél.
Célcsoportunk a gömöri önkormányzatok közmunka vezetői, közmunkásai, érdeklődő lakosság, mezőgazdasági szakképzésben részesülők, gyermekek, hátrányos helyzetű nők és romák.
A tevékenységek gerincét a fenntartható erőforrás-használathoz kötődő gyakorlati képzések adják. A képzések témái a mélymulcsos kertművelés, növény társítás, biológiai növényvédelem; komposztálási ismeretek – komposztkas, komposzt WC építése, komposzt fűtésű melegház ; energiatakarékosság, fa hatékony tüzelése, napenergia hasznosítása, sörkollektor építése; fenntartható életmód a háztartások gyakorlatában; gomba, gyógy- és fűszernövény ismeret; tájfajták megőrzése és hasznosítása. A projekt része a képzések feltételeinek biztosítása, mint a szükséges műhely felújítása, felszerelése, a bemutatásra kerülő prototípusok (komposzt fűtésű melegház; rakétatűzhely; komposzt alomszék; sörkollektoros szárító) létrehozása, a képzéshez szükséges ismerethordozók megírása és kiadása. A téningeket motivációs célú látogató programok egészítik ki, amelyek a térség lakosságának szólnak.