Ongai Kulturális Egyesület

SMCA-2013-0805-Z

Közösségi gyümölcsbank és tankert létrehozása

Témakör: 
Környezeti kihívásokra adott válaszok
A pályázó szervezet hivatalos neve: 
Ongai Kulturális Egyesület
Levelezési (értesítési) cím: 
3562 Onga, Görgey u. 2/A.
Telefonszáma(i): 
06-46/464-260, 70-313-3216
A projekt végrehajtásáért felelős személy neve: 
Takács László
E-mail elérhetősége: 
Telefon elérhetősége: 
06-46/464-260
A projekt tervezett kezdése: 
2014. március 1., szombat
A projekt tervezett befejezése: 
2014. december 30., kedd
Összeg: 
3 585 000 HUF
Összegzés: 

Célunk egy olyan gyümölcsbank és tankert alapítása és működtetése, amelynek révén lehetőség van a gyümölcstermesztés évszázados hagyományát és az önellátás szemléletét Ongán és tágabb környezetében terjeszteni és művelni. Hosszú távon célunk, hogy „alapjoggá, közfeladattá" váljon az önellátáshoz való jog.
Az általános iskola 7. és 8. osztályos tanulói, az érintettek családtagjai, rajtuk keresztül közvetve érintett a teljes helyi városi lakosság a projekt célcsoportja.
Főbb tevékenységek: közösségi munka részeként a tankertnek helyet adó területek bozótirtása, gyümölcsfákkal való betelepítése, azok gondozása, ismertető táblákkal való ellátása, a gyümölcsfeldolgozás gyakorlati lépéseinek alkalmazásával, megismertetésével (aszalás, befőzés, lekvár főzés stb.) az öngondoskodás elterjesztése, egy gyümölcsbank létrehozása.
Bevont személyek: az egyesületi tagságon kívül az ongai általános iskola diákjai, pedagógusai, rajtuk keresztül az érintett családok, de a projekt nyitott mindenki más előtt.
Együttműködő partnerek a helyi általános iskola és a város önkormányzata. A konkrét célcsoporton felül a település egésze profitál a projektből, de az lehetőséget biztosít a régió valamennyi gyümölcstermesztéssel foglalkozója számára, konkrét fajtaismeretek, példák révén a gyümölcsbank segíti mind a hobbi-, mind a szakavatott kertészt. A projekt a hátrányos helyzetűek öngondoskodásának elősegítésére, elterjesztésére is nagy hangsúlyt fektet.