CSERFA Közhasznú Egyesület

SMCA-2013-0935-S

„Répa, retek, mogyoró” - a közösségi mezőgazdaság nemzetközi tapasztalatainak adaptálása a hátrányos helyzetű Rimócon, az iskolakert működési feltételeinek továbbfejlesztésével

Témakör: 
Szociális szolgáltatások nyújtása
A pályázó szervezet hivatalos neve: 
CSERFA Közhasznú Egyesület
Levelezési (értesítési) cím: 
3177 Rimóc, Madách tér 1.
Telefonszáma(i): 
+36 30 429 22 91
A projekt végrehajtásáért felelős személy neve: 
Jávor Károly
E-mail elérhetősége: 
Telefon elérhetősége: 
+36 30/ 429 22 91
A projekt tervezett kezdése: 
2014. március 1., szombat
A projekt tervezett befejezése: 
2015. február 28., szombat
Összeg: 
8 461 180 HUF
Összegzés: 

Projektünk elsődleges célja a már csaknem 1 éve kísérleti jelleggel működő iskolakert program folytatása. Közvetlen célcsoportunk a Rimóci Szent István Általános Iskola diáksága, melynek csaknem 70%-a roma származású, de rajtuk keresztül megszólításra, bevonásra kerülnek a szülők, illetve nyári szünetben a kisebb, még nem iskoláskorú testvérek is. Összességében így az egész családra hatást tudunk gyakorolni.
Projektünk során 1 éven keresztül – részben kiegészítve az iskolai oktatást – lehetőséget biztosítunk a gyerekeknek az iskolakertben tevékenykedni, irányított, ellenőrzött körülmények között. Ez alatt az idő alatt a gyerekek megismerkednek a kertművelés alapjaival, lehetőséget kapnak az elvégzett munka örömének megtapasztalására.
A projekt lebonyolítása a Rimóci Szent István Általános Iskola pedagógusainak támogatásával és közreműködésével valósul meg.
Az iskolakerti oktatással párhuzamosan eseménykövető dokumentumfilm készül az elvégzett tevékenységekről, mely a projekt dokumentációjának elválaszthatatlan részét képzi.
Ahhoz, hogy a projekt tapasztalatait az oktatásban és egy iskolakert szövetkezet esetleges létrehozásába is hasznosítani tudjuk, szakmai tanulmány készül, melynek elkészítésében a projektben dolgozók és a felkért szakértők vesznek részt. Így a közvetlen, valódi tapasztalatok kerülnek feldolgozásra.
Az elért eredményeket a gyakorlatban is hasznosítani szeretnénk: határozott célunk az 1 év alatt a hosszú távú fenntarthatóság feltételeinek megteremtése.